thuiskomen van nooit weggeweest zijn

Geboorte Zonder Geweld

Een indringend boek over de manier waarop baby's in deze wereld geholpen worden en de gevolgen daarvan voor het leven daarna. En..... hoe het ook anders kan; met liefde en respect! Het is onwetendheid die pijn veroorzaakt, altijd opnieuw weer. Laten we bij het begin beginnen!

Ned. titel: GEBOREN WORDEN ZONDER PIJN

Uitgegeven in 1976

door Fr. LeBoyer

LeBoyer

Dr.Frederick LeBoyer was jarenlang gynacoloog en verloskundige in een kliniek in Parijs.
Geïnspireerd door de psychoanalyse en geraakt door de ontwikkeling van de geneeskunde, die hij meer op techniek en politiek vond lijken waardoor deze aan menselijkheid inboette, zocht hij naar nieuwe impulsen. In India kreeg hij essentiele inspiratie voor een nieuwe zienswijze over geboorte en moederschap. Met zijn boeken en lezingen bracht hij een wereldwijde beweging voor de "zachte geboorte" tot stand. Naast Geboren Worden Zonder Pijn, schreef hij ook Shantala, over baby-massage

 

Een kleine inleiding van mijzelf

Iedereen die te maken heeft met geboortes zou dit boek gelezen moeten hebben. Iedereen: verloskundigen, vroedvrouwen artsen, en... vrouwen die graag een kind in de wereld willen zetten. Eigenlijk zou dit een soort standaardbijbel moeten zijn voor artsen, verloskundigen en vroedvrouwen in opleiding. Want er schijnt nog onderwezen te worden dat baby's 'niets voelen'! Dat ze daar nog 'te klein en te jong voor zijn'. Frederick LeBoyer zag begin jaren zeventig al dat dit niet het geval is. Niet omdat hij zijn eigen geboorte herinnerde, maar door jarenlang zelf baby's geholpen te hebben in deze wereld te komen.

Eén van de belangrijkste zaken (elk onderdeel van de behandeling tijdens de geboorte is belangrijk) bij een geboorte, is dat de navelstreng NIET afgeklemd wordt vóórdat de baby op eigen kracht is gaan ademen. De navelstreng afklemmen voordat de baby is gaan ademen, geeft de baby een onmiddellijk verstikkingsgevoel. Dat is paniek. De arts of verloskundige dient nu kunstmatig de ademhaling op te wekken om de baby niet te laten stikken. Vroeger (ik schrijf vroeger omdat ik hoop dat het nu niet meer gebeurt) werd de baby bij de enkeltjes gegrepen door een grote hand, die flink moest knijpen wilde de natte baby er niet tussen uit glippen en op de grond vallen, (bij mijzelf is de huid bij mijn enkels zodanig beschadigd daardoor, dat zelfs de handafdruk te zien is en dat daardoor op die plek geen haartjes groeien...) en met de andere hand kreeg de baby een tik op z'n billetjes. De schrik daarvan was zo groot dat de baby onmiddellijk een afgrijselijke krijs liet horen. (vindt je dit taalgebruik overdreven? Kijk dan eens naar de foto's in het boek Geboorte Zonder Pijn) Die eerste inademing zette alles in vuur en vlam; de luchtpijp en longetjes die nog niets ander gevoeld hebben dan warme vloeistof, krijgen nu met een schok zuurstof te verwerken. Dat voelt letterlijk aan alsof je in brand staat. Geen wonder dat met deze herinnering in het achterhoofd, niemand later in zijn/haar leven vrijwillig diep ademt. Sterker nog: bij elke gebeurtenis later in het leven die als spannend wordt ervaren, wordt automatisch de adem ingehouden, ook al betreft het iets wat niet werkelijk gebeurt zoals bijv. een spannende film. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de meeste mensen Spiritueel Ademen eng vinden in het begin, ook al weten ze niet bewust meer waarom. De angst dat hetzelfde gebeurt als ooit bij de geboorte, zorgt onbewust voor weerstand tegen dieper en vollediger ademen. Waarschijnlijk is het ook de belangrijkste reden waarom mensen ontzettend oppervlakkig ademen of zijn gaan ademen; de ademhaling is nu in controle van onze gedachtewereld, die steunt op oude ervaringen en de conclusies die we daar uit getrokken hebben, te beginnen met onze geboorte. Lees zelf het boek van LeBoyer dat je vanaf deze pagina kunt downloaden.

De invloed van hoe we in deze wereld komen, hoe we behandeld worden, behandeld werden, is dermate diepgaand in onze psyche verankerd dat we daar ons hele zelfbeeld op baseren en onze overtuigingen en zienswijzen over wat voor plek deze wereld eigenlijk is. Voor de meesten onder ons, was onze intrede in deze wereld een ware martelgang, die ervoor gezorgd heeft, in mijn ogen, dat daarna alle lijden 'gemakkelijk' te dragen is in het leven. Dat we elkaar met geweld behandelen. Dat er überhaupt geweld is tussen mensen. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat alle geweld, in het bijzonder naar vrouwen, voorkomt uit het geboorteproces, speciaal voor mannen, die blijkbaar, zonder daar bewust van te zijn, vrouwen vernederen vanwege hun door een vrouw, hun eigen moeder, aangedane leed, pijn en angst tijdens de geboorte. Het meeste geweld wordt door mannen gepleegd en binnen relaties naar vrouwen gericht.

De aarde wordt vaak Moeder Aarde genoemd. Ook zij wordt meedogenloos uitgebuit, zonder respect voor al het leven wat zich op Haar bevindt. Het lijkt één grote wraakoefening op 'moeder' de vrouw. De dag dat mensen liefdevol, met respect in deze wereld geholpen worden en het geboortetrauma verleden tijd zal zijn, zal de dag zijn waarop we kunnen zien of mensen dan inderdaad liefdevoller en met respect met elkaar en met Moeder Aarde omgaan.

Dank voor je aandacht!

Karunesh

 

Download (als je het nog niet hebt) Adobe Acrobat Reader, zodat je PDF documenten kunt lezen op je computer. Geboren Worden Zonder Pijn is opgemaakt in PDF vanwege de duidelijke leesbaarheid en het gemakkelijk van hoofdstuk naar hoofdstuk kunnen 'bladeren'.

Klik hier om Geboren Worden Zonder Pijn te lezen of downloaden.( Voor downloaden: rechtermuisknop indrukken, kies voor 'Doel opslaan als...)

 

| Site Map || Contact Maken | ©2006 Spiritueel Ademen-Prana Yoga

SPIRITUEEL ADEMEN - PRANA YOGA - BEWUST VERBONDEN ADEMEN